Dennenappels

Dennenappels

De dennenappel vóór conservatie en restauratie op de oude plek linksboven bij de trap (23 juni 2014)

Dennenappels

Beide dennenappels in de oude situatie (11 juli 2013), aanzicht naar het huis toe.

Dennenappels

Dennenappels in nieuwe situatie

Beschrijving

Het object is een abstractie van bijvoorbeeld een kegelvrucht, een dennenappel, (pijnappel of mastappel) met omkrullende schubben. Maar het kan ook een abstractie zijn van een bloemknop. Het object is symmetrisch opgevat en bestaat uit 8 delen en 7 geledingen. Het object heeft een pendant (inventarisnummer 08).
Een kegelvrucht opent zich bij droog weer, en is daardoor een primitieve hygrometer. Juist deze eigenschap is vastgelegd in dit object: de omkrullende schubben.

Vormen als deze werden gemaakt als:
1. schampsteen of stootsteen : stenen die hellend werden geplaatst tegen hoeken van muren of bij inrijdeuren (hekken) om te voorkomen dat een rijtuig tegen de muurhoek aanreed.
2. scheiding van de rijweg en een voetpad
3. afdekking van een zuil (pinakel) van een hek, muur etc. De dennenappel zou dan voorzien zijn van een basement als afsluiting van de zuil. Deze kan er in de loop van de geschiedenis zijn afgekapt...

Meer informatie

Voor belangstellenden en onderzoekers is na inloggen uitgebreide onderzoeksdocumentatie beschikbaar. Indien u inloggegevens wenst te ontvangen dan kunt u zich via onderstaande button aanmelden.

AANMELDEN

Inloggen