Beeldencollectie de Wildenborch

De monumentale beeldencollectie is grotendeels bijeengebracht door de kunsthistoricus Mr. A. Staring, eigenaar en bewoner van de Wildenborch van 1931-1967. Hij plaatste ze op bijzondere plekken in de tuin, die daardoor een stijlvolle en lieflijke sfeer uitademen. In later jaren is de collectie nog aangevuld met diverse andere antieke beelden, die prachtig in het geheel passen.

In 2013 verstrekte de Provincie Gelderland een subsidie aan Stichting De Wildenborch om de beeldencollectie nader te onderzoeken, te conserveren en voor het publiek toegankelijker te maken.

Het project bestond uit: schade-inventarisatie van de beeldencollectie, het reinigen en conserveren van de beelden en in enkele gevallen restauratie en winterbescherming. Van elk object is een uitvoerig rapport gemaakt. Daarin is opgenomen: (kunst-)historisch onderzoek, geïnventariseerde schade, toegepaste reinigingsmethode en conservering, restauratie en winterbescherming in woord en beeld.

Het project stond onder leiding van Jennine van de Plassche-Staring, liep van januari 2014 t/m december 2015 en werd uitgevoerd door Carolien van der Star (schade-inventarisatie en onderzoek), Sanna Snellaars (conservatie en restauratie), Myriam Lewis (conservatie) en Dea Sjouwerman (onderzoek en rapportage).

In dit gedeelte van de website is de beeldencollectie gepubliceerd met achtergrondinformatie en enkele foto’s. Het volledige rapport met detailinformatie is op aanvraag beschikbaar via een button op de pagina van het beeld.

U kunt op een foto klikken voor aanvullende informatie van het desbetreffende beeld.

Daphne en Apollo

Sater en faun

Sfinxen

Putto Herfst

Putto Zomer

Diana

Januskop

Bieleman

Grote tuinvaas 1

Grote tuinvaas 2

Leeuw op voorplein

Schilddragende leeuw met wapen Blussé

Schilddragende leeuw met wapen Staring

Kleine vazen op hek

Zonnewijzer

Reliëf aan brugwand

Leeuw 1 bij trap

Leeuw 2 bij trap

Dennenappels

Vijf traptreden bij kolkje

Lysimachus

Gevelsteen met ketel

St. Sebastiaan